torstai 18. kesäkuuta 2015

TÄRKEÄ RUOKA. TERVEYS.
ITSE TEHDEN. KOTI. TAIDOT. KOTIKOKKAUS. RESEPTIT. TRENDIT. 

KOTIHOMMAT HALTUUN. HOUSHOLE CHORES&CAN DO?
TÄRKEITÄ TAITOJA&UUSAVUTTOMILLE. SKILL&TRY.


ITSE TEHDEN. KOTI. RUOKA.


PERUSKASTIKE. JAUHELIHA tai Nakki KASTIKE.

LISUKE, perunat tai makarooni. Salaatti.


VALMIS annos Nakkikastike ja lisukkeena, keitetyt perunat. Lisäksi salaatti. 


Minä tykkään erilaisista kastikkeista, mm. ruskeista ja kanaviilokista.

Teen Kotona paljon erilaisia kastikkeita, tällä samalla perusreseptillä.
Muutan vain mitä laitan kastikkeen sekaan, eli nakkeja, makkaraa, jauhelihaa, lihasuikaleita vai kanaaa.
Ja jos teen esim. kanaviilokkia en ruskista, vehnäjahoja ruskeiksi ja mausteet ovat erilaiset myös. 




AINA Varaa kaikki tarvikkeet pöydälle, hellan viereen, ennenkuin aloitat Ruuan laiton tai kastikkeen teon. 


Tarvitset 2 kattilaa ja kannet  n. 2 l, Paistinpannun ja Muovilastan, Vispilän ja lusikan maistamiseen.




Miulla on Kauhojen lepuuttajat kuvassa, jotka ovat AINA lieden vieressä ja ovat kätevät käyttää Kotikokkailussa.


VALMIS Peruskastike on tasaista ja ei liian paksua, eikä vetistä. 

Kastikkeita voi tehdä eritavalla. Vehnäjauhojen ruskistamiseen ja Paistamiseen voi käyttää voita tai margariiniä, kuten minäkin tein vuosia. Vuosien myötä, siirryin kevyeämpiin ruokatuotteisiin ja Syömiseen. Poistin turhat rasvat Ruokavaliosta ja vähensin turhia sokerita jne. epäterveellisiä tuotteita ja lisäaineita. 

Minä tykkään paksummasta kastikkeesta. Mistä sinä tykkäät?


1. PERUNOIDEN/MAKAROONIN KEITTÄMINEN. 

Pese ja laita perunat kiehumaan. Jos laitat tavallisia makarooneja, ei tarvitse vielä laittaa kiehumaan.

Perunoiden keitto-aika on, n. 20-30 min. 

Makaroonit tarvitsevat vain, n. 10 min. keitto-ajan.

Huom! Spagetti tarvitsee pitemmän keittoajan. 

RESEPTI.

Jahelikastikeeseen tarvitset :

500 g Jauhelihaa Minä käytän AINA KOTIMAISTA, sika-nauta jauhelihaa.
1-2 silputtua sipulia
Mausteita oman maun mukaan, katso blogini vinkit.


PERUSKASTIKE RESEPTI

n. 1 dl vehnajuhoja
2 kpl Knor lihaliemikuutiota
Vettä tarpeen mukaan n. 1 - 1,5 l

Lisäksi tarvitset muovilastan, vispilän, siivilän ja 1 l teräsmittakannun.

KÄYTÄN KOTIMAISIA TUOTTEITA ja RAAKA-AINEITA. Suosittelen. 

JAUHELIHA on perus raaka-aine Ruuan laittamisesssa. Jauhelihasta voi tehdä erilaisia ruokia, kastikkeita, lihapullia ja pihvejä, risottoa, makarooni-jauhelihalaatikkoa jne. HELPPO Valmistaa ja nopea käyttää arki kokkailussa.

Sillä aikaa kun perunat kiehuvat. 

RUSKISTA JAUHELIHA. Käytä paistinpannua ja apuna muovi lastaa.



JAUHELIHA on valmista kun Kaikki jauheliha on ruskeaa, ei punaista kuten kuvassa


 Minun käyttämät perusmausteet, jauhelihan ruskistamiseen. 


Pilko Sipulit sekaan. Lopuksi mausta ruskistunut jauheliha. 

TARKISTA maku maistamalla, lusikalla. 

Jaheliha on VALMISTA. 

Siirrä jauheliha, vaikkapa ruokalautaselle odottamaan.
Samalla paisinpannulla voi tehdä kastike poohjan. Huuhtele tarvittaessa pannu, lämpimällä vedellä. 

PERUNAT. KEITTÄMINEN. 




 

Laita minuutti kello soimaan, kun perunat alkavat kiehua. 

Keitto aika n. 20 - 30 min. 

Ennekuin kaadat perunoista veden pois. Kokeile haarukalla tökäten perunaa. Meneekö haarukka helposti perunaan, vai onko peruna kova. Jatka keittämistä, jos peruna on vielä kova. Lisää aikaa n. 5 min ja tee sama kokeilu, uudestaan.

PERUNAT ovat kypsät, kun haarukalla kokeillen ja tökäten perunaa, haarukka menee helposti perunaan. Kaada vesi kannen avulla, pois perunoista. 



ALOITA Kastikkeen tekeminen. 

Reilu 1 dl vehnäjahoja ja 2 kpl lihaliemi kuutiota.





KAADA vehnäjauhot paistinpannulle. 

Ja aloita ruskistaminen, heiluttele lastalla jahoja, etteivät ne pala. Voit laittaa toiseen kattilaan n. 0,5 l vettä ja lieden 4, kastiketta varten.



Tässä Siivilä on jo 1 l teräskannun päällä, odottelmassa kastikkeen siivilöintiä. 

TEE ENSKIN kastike loppuun ja lopuksi mausta lihaliemikuutioilla ja ruokakermalla. EI pakko käyttää ruokakermaa aina. 

Kastike on Ihan hyvää, ilmankin kermaa. 


Tässä näkee jo, vehnäjauhot alkavat ruskistua. 



Kun vehnäjahot ovat vaalean ruskeat, ota pannu pois hellalta.
Kaada jauhot toiseen kattilaan, jossa on jo vettä.



SEKOITA Vispilällä ja laita vettä lisää. Jos kastike ei tasaannu ja on vaikka mustia pilkkuja ja jauho möykkyjä, SIIVILÖI kastike. 


KAADA koko kastike 1 l teräskannuun ja laita siivilä kattilan päälle. 

(kuten kuvassa)





KAADA kastike takaisin kattilaan, siivilän läpi. Käytä apuna Vispilää ja lisää vettä pikku hiljaa, vispilän päälle.




Kun Kastike on kaikki takaisin kattilassa ja alkaa näyttää tasaiselta. 

LISÄÄ VETTÄ,  jos kastike on liian paksua. AINA on helpompi lisätä vettä lopuksi, kuin ottaa vettä pois. 


LISÄÄ kerma ja lihaliemikuutiot.
SEKOITA tasaiseksi. Lisää ruskistettu ja maustettu jauheliha. 



Lopuksi TARKISTA MAKU. Käytä lusikkaa.
Lisää suolaa tai jauhelihamaustetta, jos tarvitsee. 


KASTIKE on VALMIS. PERUNAT ovat KYPSÄT. SYÖMÄÄN.


JAUHELIHA KASTIKKEEN LISUKKEISTA. Toinen vaihtoeho on keittää makarooneja, joka tavallisia tai spagetti makarooneja.

Jos keitän makarooneja, lisään valmiin annoksen päälle, juusto raastetta. Ostan valmista juusto raastetta tai teen itse. HYVÄÄ. Suosittelen. 

Tämä on perheessä myös, suosittu KotiRUOKA. Tykkään myös itse enemmän LISUKKEENA, makarooneista, nuudeleista ja riisistä, kuin perunoista. VAIHTEHTOJA. MAKU ASIA. SINÄ? 




VINKKI. Idea. HUOM!
PAISTINPANNUT yleensä Teflon pintaiset, kannattaa AINA pestä heti käytön jälkeen. Lämmin vesi ja harja riittävät. Näin paistinpannu säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena pitempään.


SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI. Helppo ja yksinkertainen KotiRUOKA ja ohje. Maistuu kaiken ikäisille. 

Minä teen Kotona siis Tavallista, ARKI ja PERUSRUOKAA arkipäivinä. Käytän Pää raaka-aineena; jauhelihaa, kanaa, lihaa ja silloin tällöin kalaa.


KALAA pitäisi Ruoka Suositusten mukaan, käyttää muutaman kerran viikossa. 


Seuraavaksi sitten taas, GRILLAUKSEN PARIIN...

Katselen...Mietin....Ideoita. TRENDEJÄ. VINKKEJÄ....

MITÄS GRILLAISI tällä kertaa? JUHANNUKSEN KUNNIAKSI...
 






Ei kommentteja: