maanantai 15. kesäkuuta 2015

UUTISET. KULTTUURI. ELOKUVAT. Teema TV.Yle.fi
TAPAHTUMAT. FESTIVAALIT.


KESÄ. Ympäri SUOMEA. SODANKYLÄ. 








30. SODANKYLÄN ELOKUVA JUHLAT 10 - 14.6.2015.

Eokuvajuhlat, Festivaali on Omistettu, Valoisalle ja Innostavalle,

Peter Von Baghille. 





NEIL HARDWICK.

On englantilasi-suomalainen, teatteri- ja televisio-ohjaaja ja kirjailija.

Minä kuulun niihin suomalaisiin, jotka muistavat Harcwickin TV:n Lasten Kieli-ohjelmasta Hello Hello poliisi 1975. Ohjelma oli hauska ja mielenkiintoinen, opetti englantia mielenkiintoisesti.

Hän on ohjannut mm. Televisioon Tankki Täyteen, Sisko ja sen veli ja Mielenkiintoinen Tamperelainen Poliisi REINIKAINEN, olivat myös hauskoja ja viihdyttäviä Tv-sarjoja ja ohjelmia. Hän on toiminut Taideteollisen Korkekoulun Professorina 1995.

Hardwick on palkittu mm. Mountreauxin Kultainen Ruusu Kunnia maininta ja lehdistön palkinto, 1986 Sisko ja sen veli, Yle TV2. Lisäksi 6 VENLA palkintoja 1983 alkaen ja viimeisin 1991.
MENSA palkitsi hänet 2010, Pitkäaikaisesta työstä Suomalaisen kulttuurin hyväksi.


Ylen Mielenkiitoisessa haastattelussa Sodankylässä, Koulun pihalla, Ennen ja väliajalla, AAMU KESKUSTELUA, Ylen toimittaja, haastatteli Neil HARDWICKIA. 

Erittäin Hyvä ja mielenkiintoista oli saada kuulla ja tietää,, mitä hän ajatteli Filmifestivaaleista ja Leighin elokuvista. Neilin mielstä LEIGH on kipeä ja hauska. Kuuntelemalla oppii. Oli tavannut ja keskustellut, Festivaalien aikana Leighin kanssa. Neilin Suosikki elokuva on Salaisuuksia ja Valheita 1996, joka on Cannesin KULTAINEN PALMU- palkinnon voittaja. Hän ja hänen tyttärensä Suosikki elokuva, herkistyvät eri kohdissa elokuvaa, koskettava ja hieno elokuva. Mielenkiintoni heräsi, pitääkin etsi jostain käsiin ja katosottavaksi.

HIENOA Tykkään ja ARVOSTAN.






LAUANTAI TEEMA TV. SUORA LÄHETYS. 

Sodankylän FILMIFESTIVAALIN HUIPENNUS, Legendaarinen AAMUKESKUSTELU 13.6.2015. 

Keskustelussa PÄÄVIERAS KUULUISA ja Menestynyt Brittiläinen OHJAAJA, MIKE LEIGH. 

LEIGH on tehnyt paljon Teatteri ja elokuvia, Televisioon ja valkokankaalle, usempi Oscar ehdokkuus, vuosien varrella ja myös palkittu. Mm. Paras Ohjaaja elokuvasta NAKED 1993 ja Cannesin KULTAINEN PALMU ja Ekumeenisen juryn palkinnot, SALAISUUKSIA ja VALHEITA 1996 ja vuonna 2010 ekumerin juryn Kunniamaininta elokuvasta, VUOSI ELÄMÄSTÄ.




CANNESIN Arvostettu 

KULTAINEN PALMU PALKINTO,
 MAAILMAN PARHAALE ELOKUVALLE. 







Launtai ILTA. TEEMA TV.

Vain Enkeleillä on siivet, Howar Hawksin klassikko ELOKUVA, jonka esitteli Mika Kaurismäki. 


Tutustu ja KATSO. Sodankylä Elokuvafestivaalit TEEMA TV. 




AAMU KESKUSTELU 13.6.2015 SODANKYLÄSTÄ.


PÄÄVIERAS Monikertainen Oscar ehdokas ja useasti Palkittu ja Kuuluisa, Elokuva OHJAAJA, Mike LEIGH. 

Haastattelijana toimivat, LiseLott Forsman ja Timo Malmi.  





Erittäin mielenkiintoinen, AAMU KESKUSTELU ja haastattelu,

 joka kesti n. 2 tuntia. 

Leigh on käynyt elokuvissa lapsesta asti. Hänen lapsuudessa 1950-1960 luvulla elokuvat ja elokuvissa näyettiin kaikenlaisia filmejä, elokuvia, dokumenttejä, kestivät tunti tolkulla. Hänen lapsuudessa TV oli vielä musta-valkoinen ja 1 TV kanava Englannissa. Hän on syntynyt Salfordissa lähellä Manchesteriä ja on nyt 71 vuotias. Hänen kotimaisemissaa oli Victorian aikaista Arkkitehtuuria ja rakennuksia, historiaa lähellä. Englannissa vallitsi Luokka yhteiskunta. Hänen Isänsä oli Lääkäri ja he kuuluivat keskiluokkaan. Vanhemmat kasvattivat hänet hyvään käytökseen, Lääkäri oli Erittäin arvostettu ammatti tuona aikana. 

Hän kävi katselemassa erilaisia elokuvia lapsuudessa. Mm. Lorne Green näyttelijä ja uutisten lukija, Tragi-Komediat, Disneyt, Sirkus-Pantomiini, Mykkä ja Jhon Fordin elokuvia jne. Leigh Luki Dickensiä ja kuunteli RADIOTA. 

17 vuotiaana hän meni  Lontoolaiseen Draamakouluun, London Academy of Music and Dramatic LAMDA.
Aluksi hän opetteli 1 vuoden näyttelemistä. Vaihtoi luokkaan jossa tehtiin kaikenlaista, ruonoja, taidetta, puhetta jne. Tutustui ja näki Hitchkokin Elokuvan ja ohjaajan itse.

27 vuotiaana pyrki BBC harjoittelijaksi useamman kerran, vuosia. Leighille tuli kirje, valitettavasti et ole valittu, mutta yritä ensi vuonna uudestaan. 

Tärkeä BBC.  

1980 luvulla, 4 TV kanavaa. Erilaisia ohjauksia, RATKAISEVA ja 1. Meantime 1984 Televisiolle.
Jonka jälkeen BBC Ovet aukeavat. Leighille annettiin Budjetti, aika ja TEE FILMI/ELOKUVA.
VAPAUS Tehdä mitä haluaa. Hänellä oli hyvät tuottajat, joista toinen on valitettavasti menehtynyt syöpään.

MUUTTUNUT ja KEHITTYYT MAAILMA JA TEKNIIKKA.
NYKYAIKANA 3 kanavaa ja lisäkanavia 100 jne.

LEIGH korostaa YKSILÖIDEN tärkeyttä ja merkitystä, Ihmisten joukosta. Luonnollinen näkemys ja Vaisto ohjaa Elämää, kaikki olemme haavoittuvia, kaikki Elämässä on kiinnostavaa. 


2 ELOKUVA PÄTKÄÄ, joita ei näytetty tekijänoikeuksien takia. Sillä aikaa, Neil Hardwick.

Leigh käyttää Lahjakkaita ja luotto näyttelijöitä ja elokuvan tekijöitä, tiimiä. Kaikki Näyttelijät eivät ole lahjakkaita. Hän  käyttää mm. Peter White and Elisabeth...



METHODIT. Elokuvan VALMISTUS PROSESSI.

6 kk ennen varsinaisia elokuvan kuvauksia, kaikki tekijät ja näyttelijät valmistelevat, tutustutvat ja tutkivat taustoja, henkilöiden, historiaa, tyyiä, vaatetusta jne. Elokuvan Visualisointia, Näkymät, valot, Harjoituksia, ottoja, keskusteluja, tyylistä ja tavoista, kuvista.

Lähtökohtana Elokuvalle, LEIGHIN Näkemys ja IDEA, keskustelua ja yhteinen näkemys. ELOKUVAN muodostavat Ihmiset ja niiden kemiat, yhteishenki. Dialogit ja Kieli on tärkeä. Karraktääri. Elokuva on Tiimi ja yhteistyötä. 
LIFE is Sweet....Chere View. 



Leigh puhui paljon, käsikirjoittamasta ja ohjaamsta, viimeisimmästä elämänkerta elokuvasta MR TURNER 2014.
J.M.W. TURNER oman aikansa, radikaalista taidemaalarista, (1775-1851).

Turnerin maisemamaalausta on arvostettu, vasta jälkikäteen. 


Mr Turner elokuva on ollut Cannesin elokuvajuhlilla ensi-ilta ja näytetty Elokuvateattreissa Suomessa, 19. joulukuuta 2014. 


Mr Turner kertoo Taiteilijasta ja taidemaalarista. LEIGH Tutki, keskusteli ja katseli Turnerin taidetta, Lontoon Gallerioissa. 

ELOKUVA kuullostaa erittäin mielenkiintoiselta ja haluan nähdä myös tämän viimeisimmän Leighin elokuvan. Toivottavasti tämä ja aikaisempi palkittu 1996 elokuva, tulee uudestaan levitykseen ympäri suomea tai dvd. 




OMAT ELOKUVA. Suosikit. 

Lumiere, Kurosawa aikaisempi tuontanto, Love Ollie. 

LEIGH Tekee mitä haluaa. Käyttää paljon Englantia ja Lontoota.
Englantilainen ja Yksi Ajan Merkittävämpiä OHJAAJIA.
ELOKUVA ja TARINA on UNIVERSAALIA.  


TYYLI. ELOKUVAT.
Koominen ja Surumielinen.
Amerikkalaiset elokuvan tekijät Duurissa ja Brittiläiset Mollissa. 


HIENOA. Tykkään ja ARVOSTAN. 



KATSO, tustu ja Tutki tarkemmin ja lisätetoja ja kuvia.


http://yle.fi/aihe/yle-teema




Alfred HITCHCOCK;VERTIGO oli Yksi KLASSIKKO ELOKUVA. Kuva Santeri Happonen 


Sodankylän Elokuvafestivaaleilla käytiin 15 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Nyt kävijöitä oli 4 esityspaikassa, joissa näytettiin elokuvia ympäri vuorokauden, arviolta yli 30 000.


Festivaaleilla oli Kansainvälisiä elokuvantekijöitä Brittiläisen Leighin lisäksi, Saksasta, Usasta, Tanskasta, Puolasta, Portugalsta ja Ranskasta. 

Kotimaisista Tähdistä ja elokuvantekijöistä, Sodankylässä olivat mm.

Minna Haapkylä näyttelijätär, Jörn DONNERIN ohjaama ARMI ELÄÄ, Armi Toivanen Näyttelijätär, Antti Pesosen ohjaama (Päin seinää), ja ohjaajat Anssi Mänttäri (Musta koira olkapäällä), Petri Kotwitca (Päin seinää) ja Ville Suhonen (Ompelijatar). 


Minä Tykkään ja Arvostan Kansainvälisiä ja kotimaisia ELOKUVIA, Lahjakkaita tähtiä ja tekijöitä.
Olen nähnyt ja nauttinut ELOKUVISTA lapsuudesta lähtien, Disneystä, Charlie Chaplinin, Alfred Hitchkokin tuotannoista aina nykyaikaisiin elokuviin ja Oscar ja muihin menestyneisiin elokuviin. 

Myös Armi Elää on yksi kotimainen elokuva, mikä pitää nähdä, kun se tulee uudestaan elokuvateattereihin tai ja Dvd.

KIITOS Teema TV, Suorasta Aamu keskustelusta ja Sodankylän Filmifestivaalien viikosta.

Minä katsoin lauantaina suoraa lähetystä Leighin haastattelusta ja tykkäsin. Tallensin mm. haastattelun ja muuta myöhemmin katsottavaksi. Kiitos Nykyaikaisen tekniikan.

Minäkin olen käynyt monissa Elokuvien ensi-illoissa ja kuuntelemassa, Kotimaisen OHJAAJAN haastattelua. On mielenkiintoista päästä kuulemaan ja tietämään tekijöiden näkemyksiä omasta tuotannostaan ja elokuvan tekemisen taustoista. Suomessa on paljon mielenkiintoisia ja erilaisia elokuvantekijöitä Klassikoista nykyaikaan,  Edvin Laine, Ake Lindman, Spede Pasanen, Timo Koivusalo, Dome Karukoski, Lauri Törhönen, Aki ja Kari Kaurismäki, Mari Rantasila, Johanna Vuoksenmaa jne.



Suosittelen Lämpimästi tutustumaan Erilaisiin Elokuviin, niin kotimaisten kuin kansainvälisten elokuvatekijöiden elokuviin, tuotantoihin. Kummankin edellä mainitun , omalla tavalla erinomaisen ja erillaisen, OHJAAJAN töihin ja tuotantoihin. Arvostan. Tykkään. 



NAUTIN HIENOISTA TARINOISTA, ELOKUVISTA ja TV ohjelmista. KIITOS! 






Ei kommentteja: