keskiviikko 5. elokuuta 2015

KOTIKOKKAUS. RESEPTIT. 

KOTI. ITSE TEHDEN. TAIDOT. KOTIKOKKAUS. 

KOTIHOMMAT HALTUUN.
TÄRKEITÄ TAITOJA&UUSAVUTTOMILLE. 


SAVUSTETTU LOHI JA RIISI.

SAVUSTUS VAIHTOEHTOJA.

SAVUSTUSPÖNTTÖ. SAVUSTUSPUSSI. SÄHKÖSAVUSTIN.

Olen savustanut perinteisellä grilli, puu ja tuli, savustuspöntöllä pitkään. Tykkään myös paistetuista ja halstratuista kaloista. Erilaisia ja erikokoisia kaloja voi savustaa, mm. muikkuja ja siikoja. NAM.
Savustusvaihtoehtoja on perinteisen grilli savustuksen lisäksi, savustuspussi, jota käytetään tavallisessa, sahkö uunissa. Lisäksi kaupoista löytyy Uusi Sähkösavustin. Olen tehnyt kaikilla edm tavoilla, useasti. Nyt 1. kerran sähkösavustimella. 


VALMISTELUT. 1. KALAN SUOLAUS EDELLINEN PÄIVÄ


KALAN SUOLAUS YLEISOHJE. KÄYTÄ KARKEAA SUOLAA.

Osta, huuhtele ja kuivaa kokonainen Suomalainen LOHI. Minulla on aina yleensä n. 1-1,5 kg lohi. 
Ota karkeaa suolaa, folio paperia ja alunen esille. Leikkaa Lohen pää irti ja tarkasta lohen sisäpuoli ja puhdista, jos on tarvetta. 



Katkaise foliosta reilu pala. Laita Lohi folipaperin päälle ja laita karkeaa suolaa kädellä, kalan päälle, sisälle ja alle. Kääntele lohea, suolauksen aikana. Näin varmistat Lohen tasaisen suolauksen. Katkaise toinen pala ja Kääri lohi Folioon ja laita jääkappiin. Laita alunen tai reilusti foliota lohien alle, jos et halua siivota jääkaappia. Käännä illalla tai aamulla lohi toisin perin, alapuoli ylös. 


ESIVALMISTELUT.
VALITSE MIKÄ SAVUSTUSTAPA?
JOS käytät ensimmäistä kertaa sähkösavustinta, kuten minä LUE OHJE.
Siinä on hyvät neuvot ja vinkit, onnistuneeseen Kalan ja Lohen savustukseen. 


LISÄKSI TARVITSET.
SAVUSTUSPURUA, YLEISIN LEPPÄ. Kaupoista löytyy valmiina pusseissa. Minulla leppää ja 2 sokeripalaa.


LEPPÄ SAVUSTUSPURU tulee alimmalle pellille. Levitä tasainen kerros ja päällimmäiseksi 2 sokeripalaa. Ohjeessa suositeltiin hieman kastelemaan purua, käytin sumupulloa. 


RITILÄN, VASTUKSEN PÄÄLLE tulee LOHI. 

Ylimääräisen suolan, tai nesteen voi pyyhkiä pois. 

TYÖNNÄ RITILÄ SAVUSTIMEN SISÄLLE, jonka päällä LOHI ON.

RITILÄ tulee, kuumenevan VASTUKSEN PÄÄLLE.


SULJE SÄHKÖSAVUSTIMEN LUUKKU.
LAITA SÄHKÖ PÄÄLLE, PISTOKE PISTORASIAAN. 




VARAA ALUNEN ja KINTAAT.
Aluselle nostat valmiin lohen. Kintaita voit käyttää apuna, kun otat kuuman lohen pois. 




SÄHKÖSAVUSTIN.
Helppo, hyvä ja toimiva käyttää. SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI.



SAVUSTIN ALKAA LÄMMETÄ n. 5-10 min kuluttua. 

RAOTA KANTTA, liika savu pääsee ulos. Aluksi tulee paljon savua. 

SULJE KANSI. 

SAVUSTA LOPPUUN. 


HUOMIO! VARMISTA, ettei mitään helposti palavaa ole savustimen lähellä. 
MUISTA KOKO SAVUSTIN KUUMENEE. Myös savustimen jalat kuumenevat, lattia myös ei palaavaa materiaalia. VARO ja Ole varovainen! 

KOKONAISEN LOHEN PAISTO AIKA n. 45 min. 

RIIPPUEN KALAN KOOSTA. Minulla oli siis 1,2 kg lohi 2-3/hlölle


PAISTO AIKA MENNYT UMPEEN VOIT TARKISTAA, AVAAMALLA KANNEN.
OTA POIS, JOS NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ JA VALMIILTA. 


VALMIS JA KYPSÄ LOHI. Kuori päällä. 




LISUKE. KEITÄ RIISI.

RIISIN KEITTOAIKA. 10-20 min riippuen riisistä.
SILLÄ AIKAA kun Lohi savustuu, keitä riisi ja lisää tavallista suolaa keitin veteen. Kata pöytä.



 VALMIS PIKA RIISI. Keittoaika n. 10 min.





OTA KUORI POIS LOHESTA, VAROVASTI.
Minä käytän apuna yleensä haarukkaa.


 VALMIS LOHI SYÖTÄVÄKSI, ilman kuorta.


 SAVUSTETTU LOHI JA RIISI. SYÖMÄÄN. 





 OTA RUOTO POIS kun ensimmäinen puoli Lohesta, on syöty.

LOHESSA on isoja ja helposti löydettäviä ruotoja.
ERITTÄIN MAUKASTA, Terveellistä ja Herkullista.


TERVEELLISTÄ KALAA pitäsi syödä 2-3 krt/vk, terveys suositusten mukaan.
Meidän perheessä on tavoitteeseen vielä matkaa. 




MINUN IHANA, HERKULLINEN JA TERVEELLINEN LOHI-RIISI ANNOS.
NAM. SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI.





Ei kommentteja: